Bulletin k utkání #27
Pohár ČF: AC Sparta Praha
Šiška: Ubíráme se jiným směrem, chceme mít herní tvář

Šiška: Ubíráme se jiným směrem, chceme mít herní tvář

Velkou misi má před sebou Simon Šiška. Nový hlavní trenér Hattricku přebírá tým v době, kdy po jarním sestupu vyhlíží novou sezónu první ligy. Jak se k výzvě postavit? Na čem chce kouč pracovat? V rozhovoru představil, na čem by si mělo mužstvo zakládat.

U Hattricku působí pět let, přičemž dosud se věnoval kondiční přípravě a roli asistenta trenéra. Přichází však velká změna – Simon Šiška převzal mužský A-tým jako hlavní trenér. Nyní to bude on, kdo šéfuje střídačce a řídí hru. „Chci, aby panoval vzájemný respekt a maximální důvěra jednoho v druhého. A že tým je na prvním místě,” říká mimo jiné Šiška.

Stal jste se novým hlavním trenérem A-týmu mužů. Jak si této příležitosti vážíte?
V momentě, kdy mě Dan Koubek oslovil s oficiální nabídkou, v podstatě jsem si nedokázal představit, že bych po takové době strávené v klubu odmítl. Velmi si vážím důvěry a budu se ji snažit splatit.

V minulém roce ještě působil u mančaftu jako hlavní kouč Marek Fiala, po němž přišel Jan Nizner. Jak se tyto trenérské změny projevovaly na týmu?
S Márou to byly zaběhnuté koleje z minulých let. Soupiska se moc nezměnila, takže všichni navzájem tak nějak věděli, co od sebe čekat a jaká budou pravidla fungování. S příchodem Honzy Niznera byl cítit nový impulz a odlišný způsob fungování. Téměř okamžitě se to projevilo na výsledcích, jen je škoda, že impulz neměl delšího trvání. Ovšem na to, jak moc byly změny cítit, je ideální se zeptat hráčů.

V Hattricku máte za sebou už pět let. Vnímáte tak post hlavního trenéra jako kariérní posun?
Samozřejmě. Je to určitým způsobem něco nové, z osobního hlediska rozhodně jde o novou výzvu.

Dokázal byste se definovat jako trenér? Co od hráčů vyžadujete nebo čím byste se chtěl u týmu prezentovat?
Chci, aby nejen mezi mnou a hráči, ale i mezi hráči navzájem panoval vzájemný respekt a maximální důvěra jednoho v druhého. A že tým je na prvním místě. Abychom všichni věřili v to, co děláme a kam směřujeme. Uvědomili si, že zadarmo nám nikdo nic nedá a je potřeba tvrdá, každodenní práce. Aby každý jeden hráč cítil, že je pro tým důležitý, má svůj úkol a že je potřebný.

Jak bude vypadat váš realizační tým?
Mým názorem je, že pro kvalitní fungování a progres na této úrovni by měl realizační tým tvořit minimálně hlavní trenér, asistent, fyzioterapeut a vedoucí družstva. Fyzioterapeutem/masérem zůstává stejně jako v předchozím ročníku Béďa Dráždil, zatím neobsazené jsou pozice asistenta a vedoucího. Na post asistenta jsem už oslovil několik kandidátů, nicméně zatím neúspěšně.

Současně jste i členem realizačního týmu reprezentace juniorů. Jak půjde obě pozice skloubit?
Jak to půjde, se teprve ukáže. Bohužel reprezentační program příliš „nebere ohled” na rozpis první ligy mužů a dochází ke kolizi několika termínů, což ale chápu. Věřím, že s kompletním realizačním týmem to však nebude problém a nebude strádat ani jedna strana.

Pojďme zpět k Hattricku. Jak se vám zatím jeví mužstvo, co se týče letní přípravy?
I když nás opustila některá důležitá jména z minulé sezóny, cítím, že omlazený, nově profilující se kádr má značný potenciál. Čeká nás ale ještě hodně práce, a to si musí každý jeden uvědomit.

Lze v této fázi odhadnout, jaké by měl mít Hattrick cíle?
Cítil jsem, že v průběhu předešlé sezóny postrádal tým herní tvář a je potřeba začít ubírat se jiným směrem. Vybudovat herní identitu celku. Proto jsem na předsezónní schůzce hráčům ukázal moji představu o hře a vysvětlil, že to bude běh na dlouhou trať a nebude to hned. Proto tento ročník bude primárně cesta i cílem. Co se týče postavení v tabulce, minimum je play-off.

Zpět na úvod