Bulletin k utkání #18
15. kolo: SOKOLI Pardubice
Koubek o situaci v klubu: Nestydíme se, chceme vytvořit podmínky

Koubek o situaci v klubu: Nestydíme se, chceme vytvořit podmínky

V aktuálním týdnu prochází A-tým Hattricku řadou změn. Hlavní z nich je příchod nového hlavního kouče Jana Niznera, který vystřídal Marka Fialu. K současnému dění, dalších ambicích a pohledu do budoucna se vyjádřil prezident klubu Dan Koubek.

Vedení klubu sáhlo ke změně na postu trenéra. Co byste dodal k tomuto rozhodnutí?
Jak už zaznělo v oznámení, Honza Nizner je pro nás člověkem, jemuž můžeme v roli trenéra A-týmu důvěřovat. Zdejší prostředí zná dokonale a může se pustit rovnou do práce. Zároveň je potřeba vyseknout poklonu Marku Fialovi za veškerou práci, kterou pro mužstvo odvedl. Už napořád bude jeho jméno spojované s největšími úspěchy našeho klubu. Nyní bude pokračovat v roli šéftrenéra a trenéra mládeže, takže s námi zůstává nadále, co se týče výchovy nových hráčů.

Hattrick ani po osmi zápasech nového ročníku nedosáhl na výhru. Jak situaci hodnotíte?
V první řadě chci podotknout, že se nemáme vůbec za co stydět. Není ostuda, že se nacházíme na čtrnáctém místě superligy. Přece jen jsme posledním týmem ze současného osazenstva, který do soutěže vstoupil. V roce 2019 jsme postupovali z druhého místa první ligy a díky baráži. Ani jedna z minulých dvou sezón se kompletně nedohrála a dá se říct, že pořád patříme k mužstvům sbírající zkušenosti mezi elitou. Dnes není jednoduché nahradit hráče typu Ondráček, Coufal, Kuhn a podobně. Ale pracujeme na tom a rozhodně nic nevzdáváme.

Právě při postupu do Livesport Superligy byl Hattrick v laufu. Proč se na něj nedaří teď navázat?
Soutěž jsme vybojovali v době, kdy nám k ní dopomohli tři nadprůměrní prvoligoví hráči. Nyní jsme se ale dostali do pozice, kdy se potřebujeme zkonsolidovat a udělat krok dále směrem do budoucna. V první řadě je nutnost se i nadále soustředit na kvalitní výchovu mládeže, jíž se v Hattricku dlouhodobě věnujeme. Je to však strašně těžké a je potřeba tomu obětovat hodně času a práce.

Co je z pohledu klubu nezbytné, aby tato práce měla smysl?
Hlavně potřebujeme v Hattricku vytvořit takové podmínky, aby brněnští hráči typu Hemerka, Punčochář nebo Koláčný nebyli nuceni odcházet za elitním florbalem do jiného města. Cílem je, aby zůstávali tady a vrátili zpět kus práce, který do nich brněnské kluby při jejich výchově investovaly. Je jedno, jestli my, Bulldogs či Gullivers. Chceme být oddílem, co bude tyto hráče získávat a vytvářet jim další prostor pro florbalový růst. Jednoduše aby zůstali ve městě a hráli za nás.

Vnímáte to jako největší úkol, který před Hattrickem aktuálně stojí?
Rozhodně ano. Abychom se jako sportovní organizace posunuli dále, musíme se vydat touto cestou. Samozřejmě hodně spoléháme i na ostatní okolnosti, jako například na to, že se nám podaří postavit nová hala. Díky ní budou zdejší situace natolik kvalitní, že v Brně vytvoříme nadstandardní superligové podmínky a dokážeme vrcholové hráče udržet.

Jaký vliv na to má další setrvání Hattricku v superlize?
Zdali superligu udržíme, nebo ne, to je už jenom bonus. Naše cesta vede jinudy a není nutně fixovaná na superligu. Ani nechceme jít cestou nákupu hotových hráčů. Není to jen o tom, abychom nekompromisně bazírovali na nějaké soutěži. Zázemí a podmínky chceme budovat za každou cenu, ať budeme působit v superlize, či první lize. Pokud se nám naše cesta podaří, nejvyšší soutěže ať mužů nebo žen bude jen logickým vyústěním naší práce.

Zpět na úvod