Bulletin k utkání #2
11. kolo: Sokoli Pardubice
Historický moment: Hattrick zakládá ženskou sekci!

Historický moment: Hattrick zakládá ženskou sekci!

Elitní klub oznamuje velkou novinku. Hattrick Brno bude působit v další sféře florbalu a zahajuje činnost ženské složky. Nabírat se bude do všech věkových kategorií a do soutěží se mají zapojit už v příští sezóně. Šéftrenérkou sekce se stává Petra Prouzová přicházející z extraligových Židenic.

Hattrick aktuálně má kompletní hierarchii chlapeckých a mužských týmů. Na to, aby vznikla stabilní základna i mezi ženami a dívkami, dohlédne právě Prouzová. „Námluvy s klubem už trvaly asi dva roky. Další silný impulz bylo setkání s Markem Fialou v rámci trenérského semináře. Na něm kromě zkušeností z Finska mírně rozebral i to, jak se pracuje v Hattricku, což mě velmi zaujalo,“ řekla nová šéftrenérka.

Představu, jak se ženskou složkou pracovat, má Prouzová jasnou. „Vizi si nosím v sobě, ale bohužel se mi ji nepodařilo v Židenicích dotáhnout do konce,“ podotkla. V Hattricku se jí tak otevírá ideální prostor, kde může svoji filozofii převést do reality. „Mám dost ambiciózní plán. Chci, abychom se stali v ženské sekci klubem, který bude určovat florbalové trendy,“ vyzdvihla Prouzová.

V Židenicích působila Prouzová už jako hráčka. Následně v klubu trénovala muže a krátce působila i na lavičce FBS Olomouc. Trenérkou židenického A-týmu žen se stala v ročníku 2015/16 a Brňanky pod jejím vedením dvakrát postoupily do play-off. Obzvláště první postup, kdy se Prouzová připojila k družstvu v rozjeté sezóně, nebyl vůbec snadný. Židenice pod novým vedením ožívaly a přibližovaly se nejlepším klubům Česka.

V letech 2018 a 2019 se sice omlazené družstvo zachraňovalo v baráži, ale uplynulý ročník dal na tyto výsledky zapomenout. Židenice totiž měly nakročeno k historickému úspěchu v podobě semifinále play-off. Čtvrtfinálové vedení 2–0 na zápasy proti Tigers ovšem florbalistky kvůli pandemii už nedotáhly. Právě to ale byl jasný důkaz, že Prouzová dokáže dělat velké věci. Kdoví, kam až to mohla se svými svěřenkyněmi dotáhnout, kdyby se utkání normálně dohrála. A teď bude špičkovou práci předvádět pod modročernou vlajkou.

V anketě Trenérka sezóny 2019/20 se Prouzová umístila na skvělém pátém místě. Jednoznačně její nejlepší výsledek, jehož kdy v hlasování dosáhla. Elitní desítku přitom pokořila třeba už v ročníku 2016/17, kdy skončila osmá. Nyní se jí otevírá příležitost, aby potvrzovala kvalitu i v barvách Hattricku. Kompletní bilance její trenérské kariéry zní: 9 sezón a 216 odkoučovaných utkání (z toho 186 v ženských soutěžích).

„Bude potřeba vytvořit spolehlivý tým lidí, kteří budou sdílet vizi. To je klíčové. Zastávám názor, že by se ženská sekce měla budovat odspodu, aby lidé vstřebávali klubové hodnoty,“ vyzdvihuje šéftrenérka.

Hattrick se netají cílem, že se chce i mezi ženami propracovat na elitní úroveň. „Horizont nejvyšší soutěže vidím za takových deset až patnáct let. Nicméně Dan Koubek i okolí mě přesvědčují, že cesta může být o poznání rychlejší. Chci se na to dívat střízlivě, ale možná budu příjemně překvapená,“ uznala Prouzová. Nyní je cílem vybudovat kvalitní trenérský tým a postupem času mít dominantní roli nejen v Brně.

Trenérské statistiky Petry Prouzové

SezónaKlubySoutěžeZápasů
2009/10TJ Sokol Brno Židenice2. liga mužů, JM liga mužů, pohár21
2010/11TJ Sokol Brno Židenice2. liga mužů3
2011/12FBS Olomouc, TJ Sokol Brno ŽideniceExtraliga žen, 1. liga juniorek, 3. liga mužů14
2015/16TJ Sokol Brno ŽideniceExtraliga žen, 1. liga juniorek, Liga dorostenek33
2016/17Florbal ŽideniceExtraliga žen, Liga juniorek31
2017/18Florbal Židenice, FBŠ JihlavaExtraliga žen, 1. liga juniorek, 1. liga žen20
2018/19Florbal ŽideniceExtraliga žen, 1. liga juniorek, pohár53
2019/20Florbal ŽideniceExtraliga žen, 1. liga juniorek, pohár31
2020/21Florbal Židenice → FBŠ Hattrick BrnoExtraliga žen, pohár10

Založení nové části oddílu přiblížil i prezident klubu Dan Koubek. „Dlouhodobě jsme měli zájem o Petru. Chtěli jsme, aby v případě vzniku ženské složky u toho byla právě ona. Známe se dlouho a je pro nás garantem, že to bude dobře fungovat,“ vystihl. Hattrick tak navazuje na dobu, kdy klub před řadou let už ženský celek měl. Nyní však půjde o mnohem větší projekt, od čehož se odvíjí i nábor.

„Teď se budeme intenzivně snažit, aby se dívčí kategorie od přípravky nahoru začaly plnit,“ řekl Koubek. A činnost má začít co nejdříve. „Samozřejmě bych byl rád, kdybychom přilákali i ženy a měli v dubnu dospělý tým. Abychom ho mohli co nejdříve přihlásit do soutěží a nebylo to deset patnáct let, ale třeba pět nebo šest,“ uzavřel Koubek.

Nábor probíhá do všech věkových kategorií žen a dívek. V případě zájmu vám poskytne více informací šéftrenérka ženské sekce Petra Prouzová na e-mailu prouzova@hattrick-brno.cz.

Zpět na úvod