Bulletin k utkání #66
24. kolo1LM: vs. Chomutov
Vždy jsem chtěl druhé rozvíjet florbalově i lidsky, říká trenér žen Tomáš Sklář

Vždy jsem chtěl druhé rozvíjet florbalově i lidsky, říká trenér žen Tomáš Sklář

Přestože u žen Hattricku působí stále relativně krátce, tým pod ním viditelně roste. Tomáš Sklář absolvuje svůj debutový trenérský ročník s aktuálně pátým celkem první ligy žen – východ, před kterým stojí v brzké době další těžká utkání. Jak se kouč ohlíží za dosavadními duely a co říká před těmi nadcházejícími?

Holky Hattricku aktuálně jedou na super výsledkové sérii. Z uplynulých osmi utkání nasbíraly rovnou sedm výher a posunuly se na páté místo tabulky. Zároveň nejsou ani daleko od dalších konkurentů z horních příček soutěže. Na čtvrté EAV SK Jihlava nyní Brňankám schází pouhé tři body, a to mají ještě jedno střetnutí k dobru.

„Posledních několik zápasů se nám výsledkově vydařilo. Holky se snaží přenést prvky z tréninku, což se většinou vede. Od začátku sezóny se nám podařilo zapracovat herní systém a tým se dle mého názoru velmi dobře utváří. Stále jsme ale na startu, osvojili jsme si základní herní situace a máme hodně co zlepšovat. Především souvislejší hru na balónku, která obzvlášť proti silnějším soupeřům bude hrát významnou roli,“ podotkl trenér Tomáš Sklář.

„Progres je znát ve všech ohledech. Základní stavební kámen je obrana, v níž jsme mnohem organizovanější, hráčky znají své místo a roli v různých fázích zápasu. Zlepšuje se i přechod do útoku, kdy těžíme hlavně z brejků a následně pressingu soupeře. Naším cílem je zjednodušit hru, abychom se vyvarovali zbytečných ztrát míčku,“ vyjmenoval kouč ženského družstva.

Pro Skláře přitom je tato sezóna trenérskou premiérou nejen v Hattricku, ale také v rámci soutěží Českého florbalu. „Je to skvělá zkušenost, ke které jsem směřoval již nějakou dobu. Vždy jsem chtěl u florbalu zůstat a rozvíjet další hráče sportovně i lidsky. Zda se to daří, mohou posoudit holky, vedení klubu či sezóna jako taková,“ zmínil Sklář.

„Role trenéra je především o komunikaci, umění si obhájit i nepopulární rozhodnutí, rozpoznání silných či slabých stránek týmu a tomu přizpůsobit tréninkové jednotky. Naučil jsem se hlavně vnímat hru jinak, více globálně, a také poznat jednotlivé hráčky. Najít k nim individuální přístup, abych jim mohl lépe předat informace během tréninku nebo zápasu,“ doplnil lodivod FBŠ.

„Dobruška s Hradcem? Pravděpodobně nejtěžší víkend celé sezóny.”
Tomáš Sklář, trenér žen FBŠ Hummel Hattrick Brno

Příležitost k dalšímu zlepšování se nabízí už o tomto víkendu. Ženy hostí v sobotu 3. února od 18.00 lídra první ligy – východ z Dobrušky, načež den poté přivítají v 16 hodin IBK Hradec Králové. Oba duely se uskuteční ve sportovní hale Maloměřice.

„Čeká nás pravděpodobně nejtěžší víkend celé sezóny, jelikož oba soupeři jsou na předních příčkách tabulky. Síla Dobrušky je především v útoku a produktivitě, kdy se jí daří trestat chyby protivníka více, než je v této lize zvykem. Proti Dobrušce bue klíčové udržet disciplínu, být trpěliví a proměnit šance, které se nám naskytnou. Hradec se pak prezentuje důraznou hrou, s níž se budeme muset vypořádat, a také se nebát přitvrdit,” uzavřel Sklář.

1. liga žen – východ | 20. a 21. kolo

Sobota 3. února | 18.00FBŠ Hummel Hattrick Brno – FBC DobruškaSH Maloměřice
Neděle 4. února | 16.00FBŠ Hummel Hattrick Brno – IBK Hradec KrálovéSH Maloměřice
Zpět na úvod