Bulletin k utkání #43
Holky Hattricku vs. Židenice
Super víkend veteránů! Zdolali i dosud neporaženého lídra

Super víkend veteránů! Zdolali i dosud neporaženého lídra

Dvě důležitá vítězství si připsali o uplynulém víkendu veteráni. A jedno z nich navíc přišlo proti lídrovi soutěže. Brňané si nejdříve poradili jednoznačně s Aligators, načež se stali prvním týmem v sezóně, který porazil dosud suverénní Znojmo. Jak výkony Hattricku vypadaly, popisoval zkušený člen mančaftu Aleš Jakůbek.

V prosinci odehráli veteráni hned čtyři zápasy, když absolvovali dva turnaje během dvou víkendů. Od té doby však i kvůli vánoční pauze čekali na další duely až do konce ledna, kdy se představili na domácí půdě. Na úvod hracího dne je vyzvali Aligators Klobouky, s nimiž to byla jednoznačná záležitost z pohledu skóre. Brno si s nimi poradilo vysoko 11:3.

„V prvním utkání splněná povinnost. Soupeř ani my jsme asi nepředpokládali, že bychom neměli získat tři body,” podotkl Aleš Jakůbek oblékající dres Hattricku. On samotný si v zápase připsal šest bodů za tři trefy a stejný počet asistencí. „Vzájemně se známe už dlouho a víme o svých kvalitách. Vždy to však je o tom, že soupeř je houževnatý, a dokud je na dostřel, dělá nám to nepříjemné,” řekl Jakůbek na adresu aligátorů.

Klobouky přitom ještě v první třetině vyrovnávaly na 1:1, jenže stačilo pouze pár sekund, aby právě Jakůbek utekl dopředu a pomohl Hattricku zpět do vedení. V něm potom FBŠ vydrželo až do samotného závěru, přičemž ho ještě masivně zvyšovalo. „Musíme se učit hrát i proti mužstvům, jež bývají více zatažená. Tentokrát jsme však spíše měli problém vůbec poskládat soupisku,” uznal někdejší reprezentant. Sestava se dle jeho slov lepila a situace nebyla optimální.

„Původně jsme si mysleli, že bychom i trochu pošetřili síly na Znojmo. To se ovšem zase tolik nepovedlo, v některých chvílích jsme hráli bez střídání,” přiznal Jakůbek. Hlavní bod dne tedy měl teprve přijít – šlo o měření sil druhého Hattricku právě s vedoucím Znojmem. „Minule nám dali klepec a chtěli jsme se revanšovat lepším výkonem. Pokud možno, tak samozřejmě zkusit i Znojmo porazit,” přiblížila plán 41letá opora týmu.

Porazili jsme Znojmo, které asi nikdo další už jen tak neporazí.”
Aleš Jakůbek, hráč veteránů FBŠ Hattrick Brno

U Znojma vždy záleží, v jakém složení se sejde. „Bylo jich početně dost, ale třeba jim chyběl Sláma nebo Palát, což jsou kvalitní střelci a hráči, kteří dokáží přidat nějakých pár bodíků. Zato nás bylo méně, než bychom si představovali, což je náš takový celosezónní problém. Ne vždy se sejdeme v dostatečném počtu,” zmínil Jakůbek. Zkraje ročníku to přitom vypadalo zajímavě a zdálo se, že si veteráni budou moct vybírat sestavu, jenže situace byla tentokrát jiná.

„Každopádně se Znojmem šlo o úplně jiný zápas. Super kvalitní soupeř, za něhož naskočili hráči se zkušenostmi z nejvyšších soutěží. Byla na nich znát i taktická či systémová stránka, což také není pokaždé. Byl to zkrátka dobrý florbalový mač,” ocenil autor devíti branek a osmnácti asistencí v aktuální sezóně. Obě mužstva měla své šance, dařilo se i brankářům. „Fakt se mi zápas líbil. Byť nepadlo tolik gólů, konec byl šťastnější pro nás,” těšilo Jakůbka.

Co se týče samotného utkání, lépe do něj vstoupilo Znojmo rychlou trefou v první minutě. Ještě v úvodním dějství nicméně přišla odpověď Josefa Prudila, přičemž v druhé části slavil otočku Hattricku Martin Houšť. Ten stejný hráč se následně střelecky prosadil také v závěrečné třetině, kdy odpověděl na znojemské vyrovnání a určil konečný stav na 3:2.

„Těší mě, že si dokážeme plnit některé úkoly, i když si je řekneme opravdu jen v rychlosti. A relativně v pohodě jsme ubránili soupeřovu hru šesti proti pěti, co v závěru zkoušel. S víkendem určitě panuje spokojenost, šest bodů nám dává směrem k případnému postupu do play-off větší polštář,” měl radost držitel pěti superligových titulů v řadě s Tatranem Střešovice.

Výsledek se Znojmem je o to cennější, že Hattrick se stal prvním týmem v ročníku, jenž ho vůbec porazil. „A asi nikdo další ho jen tak neporazí, přestože nechci snižovat kvality ostatních soupeřů,” doplnil Jakůbek. Podle něj jejich jihomoravský rival ve své premiérové sezóně rozhodně zvýšil kvalitu celé soutěže.

#TýmZápasůSkóreBody
1.TJ Znojmo LAUFEN CZ13130:2736
2.FBŠ Hummel Hattrick Brno12111:3530
3.FBC Playmakers Prostějov1269:4522
4.Florbal Holešov1275:4719
5.FBK Atlas Blansko1332:9111
6.Aligators Klobouky1237:1204
7.FBC Dragons1239:1284

„Naše divize trpěla nedostatkem týmů i hráčů, což se před tímto ročníkem změnilo. Teď tady nastupuje sedm družstev. S Prostějovem přišli borci, kteří spolu dlouho hrají, což platí také o Blansku. Společně se Znojmem tyto celky doplnily ligu a jsou velice kvalitní,” komentoval Jakůbek rozvoj veteránské kategorie na jihu Moravy. Aktuálně se čtyři až pět mužstev přetahuje o postup, což nahrává i upravenému systému nadstavby.

„Play-off letos už nebude jenom o osmi týmech, ale dvanácti. Z naší divize postupují rovnou tři účastníci místo jediného, z české skupiny potom čtyři a ze severomoravské pět. Má to náboj a neděje se jako dříve, že bychom třeba v půlce soutěže měli dostatečný náskok,” vysvětlil Jakůbek. V předešlých letech se například stávalo, že jediným pronásledovatelem Hattrick byl Holešov, kterému pokud Brňané více odskočili, nebylo v půlce sezóny skoro o co hrát.

Jakůbek proto změny vítá. „Taky ale přibývají roky na každé straně. Občas záleží, kdo doplní svoji soupisku o jaké hráče, co se týče ročníku, kvalit a zkušeností s vyššími soutěžemi v podobě první ligy nebo superligy,” usoudil matador se starty ze Švýcarska. Tuto sílu přineslo již zmiňované Znojmo, ale i Prostějov. A ani Blansko podle Jakůbka nehraje vůbec špatně. „Prokázalo to v posledním zápase, kdy porazilo Holešov, a rozhodně nenechá nikomu nic zadarmo,” uzavřel člen brněnského kádru.

Díky dvěma vyhrám z domácího turnaje natáhl Hattrick vítěznou šňůru už na sedm utkání. Celkově to znamená druhé místo tabulky s odstupem šesti bodů za vedoucím Znojmem, Brno ovšem má ještě jeden duel k dobru. Jestli se povede rozdíl smazat, se ukáže na příštím turnaji v sobotu 18. února v Holešově. Hattrick tam vyzve kromě domácího výběru také FBC Dragons.

Zpět na úvod