Bulletin k utkání #6
16. kolo: FBC ČPP OSTRAVA
Senzační otočka ve třetí části! Hattrick zachránil duel v Liberci

Senzační otočka ve třetí části! Hattrick zachránil duel v Liberci

Takovou bombu málokdo čekal. Florbalisté Hattricku ztráceli v Liberci už 0:4 a schylovalo se k nejhoršímu. Brňané v posledním dějství ale ukázali neskutečný obrat, kterým zápas Livesport Superligy dovedli ke třem bodům. Hned třikrát se trefil Tomáš Brom.

FBC Liberec – FBŠ Hummel Hattrick Brno 4:5 (3:0, 1:0, 0:5)

Trenéři proti Liberci přeházeli zahajovací sestavu, když do obrany nasadili Jonáše Kůru s Dominikem Dvořákem. Vepředu pak nastoupil Matěj Kostka po boku Luďka Ondráčka s Jakubem Procházkou. A nejen tyto změny se evidentně vyplatily – Hattrick dosáhl na vítězství 5:4, když během čtrnácti minut třetí třetiny smazal ztrátu čtyř gólů.

Svěřenci Marka Fialy sice zůstali v tabulce jedenáctí, ale právě na desátý Liberec s rezervou dvou utkání už jim chybí jediný bod. Čtyřbodový náskok hájí devátá Česká Lípa, jež ovšem odehrála o jeden zápas více než Hattrick. Velkolepý úspěch Brňanů je tím, co teď může všechno změnit k lepšímu a vrátit týmu sebevědomí.

Hosté si vítězství rozhodně zasloužili. Neustále bojovali, přestože po čtyřiceti minutách už byla situace kritická. Liberec si v úvodní třetině vypracoval slibné vedení 3:0, když do brněnské sítě prolétl tečovaný míček, ukázková rána z dálky nebo zakončení po přihrávce vzduchem. Pro Hattrick šlo o nejhorší první dějství v sezóně, žádné z nich dosud neprohrál takovým mankem. V prostřední fázi se potom prosadil Radek Valeš freestyle trikem.

Třetí část ovšem byla ukázková. Na 2:4 rychle snížil Tomáš Brom a výsledek najednou vypadal mnohem hratelněji. Obrana Liberce se začala sypat a Jiří Juhaňák vyslal od půlky hřiště nechytatelný gól na 3:4. A ta pravá paráda měla teprve přijít – Valeš zanedlouho trefil tyčku, ale v následném oslabení završil svůj hattrick Brom a srovnal. Rozhodnutí nakonec přišlo opět při vyloučení Brna, když bleskový únik využil Luděk Ondráček a napravil zahozené trestné střílení.

Brňané vyhráli potřetí v sezóně na hřišti soupeře, mimoto bodovali podruhé za sebou. Od postupu do superligy tak Liberec podlehl Hattricku už potřetí ze čtyř soubojů. Jihomoravský tým kromě toho předvedl ještě drtivější obrat než před měsícem v Otrokovicích, kde poslední pasáž ovládl „jenom“ 4:1.

Brom se stal prvním hráčem Hattricku v tomto ročníku, jenž dal v jediném zápase tři branky. Stejné prvenství přitom zaznamenal už v uplynulé sezóně, a to navíc také proti Liberci při divoké výhře 9:8. Celkově se Brom zapsal mezi střelce sedmkrát během minulých šesti utkání. Zároveň drží sérii devíti duelů v řadě aspoň s jedním kanadským bodem. Matěj Kostka, který přihrával na vítězný gól Ondráčkovi, si připsal už druhou rozhodující nahrávku v ročníku.

K historickému milníku ve statistikách se přibližuje Jiří Juhaňák. Díky gólu a asistenci z Liberce ho už dělí pouze jediný zápis od jubilejní hranice 300 bodů v superlize. Aktuálně má Juhaňák na kontě 139 tref a 160 přihrávek. David Sládeček se potom díky dvěma asistencím dotáhl na 98 bodů v nejvyšší soutěži a vyhlíží stovku.

Už v neděli bude chtít Brno přidat další důležitou výhru. Od 17 hodin se představí na domácí půdě v Maloměřicích, kde se mu postaví florbalisté šestého FBC Ostrava. Ti v sobotním programu zdolali 5:2 Královské Vinohrady. Hattrick ale věří, že soupeře porazí a zvládne dvojutkání se stoprocentní bilancí.

Statistiky utkání

Branky a nahrávky: 11. Baudisch (Balatka), 15. Bitman (Čermák), 18. Kopecký (Lhota), 23. Valeš (Čermák) – 42. Brom (Sládeček), 45. Brom (Juhaňák), 48. Juhaňák (Sládeček), 52. Brom (Jalový), 16. Ondráček (Kostka). Střely: 34–29. Vyloučení: 1–3. Využití: 1–0.

Sestavy

LiberecHattrick

Mück (Ponomarev) – Klucho, Bitman, Kološ, Kopecký, Kárník, Valeš, Rozkovec, Čermák, Dlesk, Stránský, Lhota, Baudisch, Šoltys, Martínek, Kořínek, Wiener, Balatka, Světlík

Kuhn (Kolajta) – Kůra J., Dvořák, Jalový, Juhaňák, Horák, Halama, Kůra M. – Kostka, Ondráček, Procházka – Brom, Sládeček, Vlach – Leško, Hronek, Slezák – Fuchs, Nagy

Ohlasy trenérů

Zdeněk Skružný (Liberec): Rozhodně nemůže převládat spokojenost se závěrem utkání. Ve třetí třetině jsme úplně neuvěřitelně vyklidili věci, které nám fungovaly v těch předchozích dvou částech, a soupeř toho celkem v klidu využil. Nemyslím si, že by byl jeden moment, který by zápas zlomil. Poslední gól jsme dali někdy ve 23. minutě, to znamená skoro dvě třetiny bez branek. Vyhrát na čtyři trefy se v české superlize už moc nebude dařit. Spíše vidím problém v tom, že jsme skóre 4:0 nenavýšili. Čtyřicet minut nedat gól je problém.

Marek Fiala (Hattrick): Zápas se nevyvíjel špatně a v prvních minutách jsme byli aktivnější. Měli jsme příležitosti, ale je to jako prokletí, že nám chybí klid v zakončení a šance neproměníme. Naopak soupeř svoje možnosti proměnil, byl na koni, nám ztěžkly nohy a Liberec byl lepší v situacích jeden na jednoho. Šli jsme tak do třetí třetiny opět s tím, že nemáme co ztratit. A tentokrát se nám podařilo zápas urvat za tři body na rozdíl od těch minulých utkání. V tomto ohled máme velkou radost a věřím, že na tom postavíme další duely.

Rozhovory po utkání

Zpět na úvod