Bulletin k utkání #46
Play-off #3: Junioři vs. Chomutov
Florbalové statistiky: Kdo zářil za Hattrick v základní části?

Florbalové statistiky: Kdo zářil za Hattrick v základní části?

Přestože florbalisté Hattricku museli přenechat souboj o čelo základní části jiným týmům, ani oni sami na tom nebyli vůbec špatně. Tým z Brna se umístil mezi nejlepší čtveřicí první ligy mužů, na čemž se podílela řada hráčů svými bodovými příspěvky.

Produktivitu Hattricku v základní části jasně ovládl Tomáš Brom se svými 34 body. K nim se dopracoval patnácti góly a devatenácti asistencemi, čímž se stal jediným florbalistou týmu se ziskem přes 30 bodů. Za ním byl až s šestibodovým odstupem René Slezák (12+16).

Ani jeden z jmenovaných tahounů však nevyhrál klubovou tabulku střelců. V ní obsadil nejvyšší příčku Nikolas Zouhar, který měl na kontě šestnáct branek – tedy o jednu více než Brom. Ani to mu ovšem nestačilo na třetí místo bodování, jelikož tam se vyhoupl Jonáš Kůra s bilancí 13+9.

Individuální úspěchy Broma z aktuálního ročníku se přitom propsaly také do zajímavějších statistik. Dlouholetý brněnský hráč si totiž díky nim upevnil již tak dominantní post v historickém bodování, jež je počítáno od premiérového postupu Hattricku do první ligy v roce 2011.

Za 202 ligových soubojů nasbíral odchovanec Ústí nad Labem 125 gólů a 136 asistencí. Druhý je za ním s 35bodovou ztrátou Roman Houbal. Z aktuálního kádru je nejbližším pronásledovatelem Broma kapitán Marek Fuchs, který se nachází na šesté pozici zásluhou 108 tref a 59 gólových přihrávek.

Když ještě zůstaneme u Broma, tomu se dařilo sbírat body i proti svým bývalým týmům. Na podzim zaznamenal proti Ústí 2+1, zatímco zkraje ledna v odvetě slavil aspoň asistenci. Ze vzájemných bitev s Bulldogs potom vyšel s celkovým počtem dvou branek a stejným množstvím asistencí.

Na plný počet startů v základní části dosáhla pouze tři jména ze sestavy Hattricku. Všech šestadvacet mačů absolvovali Vít Máček, Matyáš Kůra a Jaroslav David. Pouze jednou pak scházeli Jonáš Kůra s Jiřím Hájkem. Právě starší z bratrské dvojice Kůrů byl na vrcholu prvoligové statistiky, když nikdo jiný v celé lize se netrefil vícekrát z přesilovek (7).

O nic menší respekt ovšem zaslouží i řada dalších jmen. Můžeme vybrat například Šimona Hronka, který i přes přestup do superligových Bohemians našel čas v nabitém programu a stihl za Hattrick osm duelů. Pětkrát vypomohl také Martin Nagy, jenž už dříve oznámil konec aktivní kariéry. Pěkný příběh pak napsal v dresu FBŠ nově příchozí Dominik Šollar, o němž se dozvíte více ZDE.

Zapomínat se však nemůže ani na brankáře. V ročníku se ustálilo duo Ondřej Kolajta – Filip Létal, díky němuž Hattrick vybojoval patnáct výher – z toho dvanáct v normální hrací době.

Z pohledu úspěšnosti zákroků na tom byl o něco lépe Létal s hodnotou 83,67 %, nicméně mezi tyčemi strávil „pouze” 576 minut. Zato Kolajta s úspěšností 80,93 % byl ve hře zhruba o 400 minut více. Celkově na počet odchytaných minut se Kolajta stal třetím nejvytěžovanějším gólmanem základní části. Průměr obdržených branek se ale u obou z nich pohyboval kolem hranice 4,3.

Pozitivem týmové bilance je, že Hattrick inkasoval třetí nejnižší počet gólů ze všech účastníků soutěže. Zároveň měl i velmi slušně zvládnuté oslabení, když ho přečkal v 73 % všech případů (tedy také třetí nejlepší místo v lize). Teď však záleží na tom, jak se podaří pozitiva přenést do vyřazovací fáze.

Play-off se rozběhne na půdě Hattricku o víkendu 4. a 5. března. Kdo bude soupeřem Brna, se ukáže až po výběru soupeřů, který je na programu ve středu 1. března. Více informací o programu florbalových týmů Hattricku najdete ZDE.

Zpět na úvod