Bulletin k utkání #46
Play-off #3: Junioři vs. Chomutov
Fiala: Kádr nám dává slušný výhled do budoucna. Co očekává od play-off juniorů?

Fiala: Kádr nám dává slušný výhled do budoucna. Co očekává od play-off juniorů?

Čelili spoustě silných soupeřů a náročným výzvám, to hlavní však přichází až teď. Junioři Hattricku absolvovali základní část první ligy a chystají se na play-off, kde je čeká série s Chomutovem. O výkonech týmu v dlouhodobé fázi sezóny, skladbě kádru i dalších vyhlídkách mluvil hlavní trenér Marek Fiala, který působí u juniorů druhým rokem.

Jak se ohlížíte za základní částí první ligy juniorů – skupiny B?
Ze začátku jsem měl z úrovně soutěže trošku obavu. Sami jsme moc nevěděli, jaká úroveň a kvalita soutěže v první lize juniorů na nás čeká v porovnání s kvalifikací, respektive s minulým ročníkem nejvyšší soutěže. Ukázalo se však, že je víceméně v rámci naší výkonnosti vyhovující a odpovídá tomu, jakých kvalit aktuálně dosahujeme. Zároveň nám soutěž umožnila se maximálně zaměřit na hru s míčkem a útočnou fázi, což pro nás je v tuto chvíli a v návaznosti na schopnosti a dovednosti hráčů klíčové. V součtu jsme byli spokojeni s tím, co nám soutěž nabídla.

Co říkáte na nové hráče v kádru i na ty, kteří nastupují v juniorce druhým rokem?
Myslím si, že ti, co už v týmu figurovali, byli zvyklí na určitý způsob práce. Část nově příchozích mě zase znala z minulosti, takže přechod pro ně byl poměrně přirozený a nevnímáme v tomto kontextu žádný problém. Co se zápasů týče, nově zapojení hráči do týmu potřebovali pár zápasů na aklimatizaci v juniorském florbalu, což pro ně bylo o to těžší, že většina z nich jsou ještě kluci dorosteneckého věku. V součtu nás těší zapojení a výkony mladých hráčů, zkušenější hráči víceméně předvádí očekávané výkony.

Jak se právě mladší hráči vypořádali s vyšší věkovou kategorií?
Na začátku se s tím přirozeně trochu prali, co se týče fyzické stránky a osobních soubojů, často jsou logicky ve fyzické nevýhodě oproti starším soupeřům, ale udělali v tomto ohledu velký progres. V tuto chvíli jsou už oporami týmu. Pokud bych měl rozdělit náš tým na dvě půlky, je potřeba zmínit starší část, pro níž je soutěž kvalitativně odpovídající. Pak je tady mladá část, která nám dává poměrně slušný výhled do budoucna. Jde o šikovné hráče, na nichž už letos hra stojí. Bude záležet jen na nich, jak moc a jak poctivě budou na sobě pracovat. Rozhodně si ale myslím, že máme slušný potenciál do dalších sezón.

#TýmSkóreBody
1.Zlín Lions193:10249
2.FBŠ Hummel Hattrick Brno U19147:12442
3.Wizards DDM SO Praha 10136:10440
4.Torpedo Havířov121:11735
5.TJ Sokol Královské Vinohrady127:14134
6. Florbal Primátor Náchod107:12333
7.SOKOLI Pardubice126:13932
8.FbC Hradec Králové125:16921
9.FBS Olomouc97:16011

V bodování byli výrazně odskočeni Jakub Vařecha, Adam Klusoň i Michal Malec. Jak zní komentář k těmto jménům?
Asi to není nic překvapivého, kluci spolu hrají v lajně, jsou všichni dobře technicky i fyzicky vybavení a zároveň útočně ladění, připočteme-li k tomu způsob hry, který se snažíme týmu vštípit (mimo jiné hra založená na rotaci a kombinaci), body naskakují všem.

Do branky jste nasadili v některých posledních střetnutích Stanislava Buchtu. Ten navíc měl vždy aspoň 80% úspěšnost zákroků. Jak jsou aktuálně rozděleny role gólmanů?
Když jsme šli do ročníku, měli jsme celkem jasno o jednotlivých rolích. Kluci nám ale v průběhu základní části celkem zamotali hlavu, protože stejně jako u hráčů v poli, i u nich byla forma poměrně kolísavá. Standa Buchta se v sezóně výkonnostně výrazně vytáhl a dostával poslední dobou více prostoru. Aktuálně máme v hlavě představu o rolích, ale to se může v návaznosti na aktuální výkonnost v zápasech i na trénincích ještě pozměnit. Ve spolupráci s trenérem brankářů Filipem Kejíkem situaci vyhodnotíme a podle toho budeme gólmany nasazovat. Neřekl bych, že tam je někdo, u něhož jsme stoprocentně přesvědčeni, že odchytá kompletně všechno.

Vaše 55% úspěšnost přesilovek byla vůbec nejlepší v soutěži. Vnímal jste početní převahu jako vaši silnou stránku?
Abych řekl pravdu, tato statistika mě překvapuje. Spíše bych tipoval, že budeme možná i úplně dole v tomto ukazateli. Vycházím z kontextu, že i když přesilovku řešíme celou sezónu, stále se nám nedaří podle představ a hrajeme ji z našeho pohledu příliš pasivně. Ve srovnání s předchozím ročníkem, kdy nám šlapala výborně, bych letos řekl, že jsme se v ní zatím úplně nenašli. Proto mě zaskočilo, že v porovnání s ostatními figurujeme vysoko.

Nejdelší série výher juniorů trvala pět zápasů, konkrétně od začátku prosince do poloviny ledna. Nakolik byly výkony týmu konzistentní?
Byly hodně kolísavé. Určitě je to do nějaké míry způsobeno tím, že družstvo je opravdu relativně mladé. Projevuje se to i v jednotlivých zápasech, kdy jsme schopni hrát fantasticky první půlku utkání a druhou tragicky, případně naopak. Stejné to je s duely v sezóně. Dokážeme zahrát tři kvalitní zápasy za sebou, nicméně místo toho, abychom to další víkend potvrdili s papírově slabším soupeřem, úplně vyhoříme a nedokážeme výkon z našeho pohledu optimalizovat. Je to hodně jako na houpačce, ale jak jsem řekl, kádr je ještě mladý, nezkušený a potřebuje v těchto oblastech dozrát.

V únoru jste všechna utkání až na to úplně poslední vyhráli. Co to znamená směrem k play-off?
Určitě je fajn, že se konec základní části výsledkově povedl. Byť poslední střetnutí v neděli s Havířovem, kde už o nic nešlo, nedopadlo úplně podle představ. Z ničeho bych ale nevycházel – beru to tak, že se všechno maže a startuje nová soutěž, jak je to vždycky v play-off. Je úplně jedno, co bylo předtím. Musíme vycházet z toho, na čem jsme pracovali celou sezónu, co nám fungovalo a jak se chceme prezentovat. K tomu přidat odpovídající nasazení vyřazovací fáze, mentální nastavení a uvidíme, kam jsme schopni dojít.

Na úvod play-off vás čeká Chomutov. Co od této série lze očekávat?
Nějaké informace o soupeři máme. Myslím si, že to bude tým složený z kluků, kteří jsou dobří sportovci a budou hrát aktivně. Šéftrenér Chomutova Peťa Linc je šikovný mladý trenér, který to má v hlavě srovnané, takže po sportovní stránce bude mít jejich výkon hlavu a patu. Budou vědět, co chtějí hrát. Chomutov za, dejme tomu, poslední dekádu udělal spoustu dobrých kroků a posunul se sportovně hodně dopředu. Očekávám, že série bude vyrovnaná, a rozhodně nejsme favoritem. Půjdeme do hry s pokorou, budeme makat a věřím, že máme schopnosti na to uspět.

Zpět na úvod