Bulletin k utkání #40
20. kolo: Florbal Ústí
Deset let od senzace: Jak si Hattrick podmanil Gothia Cup 2013

Deset let od senzace: Jak si Hattrick podmanil Gothia Cup 2013

Pamatujete si, co se stalo v tento den přesně před deseti lety? Nebudeme vás napínat – mládež Hattricku vybojovala obrovský úspěch, na který se stále vzpomíná. Psal se 6. leden 2013, když družstvo B13 dosáhlo na zlato z legendárního Gothia Innebandy Cupu.

Dojít si až pro celkové prvenství na turnaji světového formátu, to chce vždycky pořádnou sílu, nasazení a odvahu. Hattrick všechny tyto vlastnosti měl, a nebál se je ukázat. Mladíčci v brněnských dresech začali skupinu skvěle, kde zdolali Borås i FC Skurup.

Hlavní výzva ale měla přijít až ve druhém dni turnaje, kdy je čekal druhý dosud neporažený celek – Linköping. Soupeř však získal dvougólový náskok, přičemž nakonec vyhrál nad českým klubem 3:2. Druhá příčka skupiny ovšem byla pro Hattrick super, protože pokračovala jeho pouť hlavním pavoukem Gothia Cupu.

Pořádný zápřah absolvovali kluci FBŠ ve třetím dnu akce, kdy se rozběhlo play-off. Pokud by zvládli všechny zápasy, měli před sebou vyhlídku tří utkání během necelých deseti hodin. Hattrick B13 se však ničeho nezalekl, naopak ho to motivovalo do boje a nechával za sebou další severské výběry.

Neskutečné drama si tým prožil už v prvním kole play-off s Södradalem 2. Hattrick ztrácel už tři branky, nicméně díky úžasné otočce proměnil skóre ze 3:6 na postupových 7:6. Osmifinále s Malmhaugem (7:4) i čtvrtfinále se Stenungsundem (6:3) už dopadly trochu jistějšími výsledky, byť to znovu byly v obou případech líté bitvy.

Svěřenci kouče Romana Šudáka se dostal až do nejlepší čtveřice, což už šlo samo o sobě považovat za gigantický úspěch. Hattrick přesto chtěl jít dále a nepřipouštěl si, že by mu mělo finále utéct. Semifinále s dánským Frederiskhavnem ale nezačalo vůbec dobře, když soupeř dal tři rychlé góly po sobě. Pro brněnské borce rozhodně nic příjemného.

Opět však zafungovala nezdolatelná vnitřní síla Hattricku B13, jenž obrátil pěti trefami v řadě a položil základ klíčové výhře 5:4. Pohádka tedy měla dostat závěrečnou kapitolu při utkání o zlato, a to navíc proti rivalovi, s nímž se mladí Brňané již potkali. Proti Linköpingu.

Jak už to bývá, pohádky mívají dobré konce. Seveřané sice otevřeli skóre finále, jenže náskok jim dlouho nevydržel. Hattricku nezabrala odpověď déle než tři minuty, načež se čeští zástupci střelecky prosadili ještě dvakrát. Ve druhé polovině hrací doby se Linköping sice zkoušel vrátit do zápasu, ale Hattrick znovu odskočil a senzace byla na světě.

Hattrick ovládl finále 6:3 a spustil se gejzír zasloužené radosti. Šlo totiž o skvělý výsledek nejen pro Hattrick a brněnský florbal, ale i pro celé Česko. Zkrátka událost, která se dostala až ke skutečným sportovním profíkům se vším všudy. Kromě reportáže v České televizi byl zlatý tým pozván na extraligový mač hokejové Komety, kde vhazoval slavnostní buly Jonáš Kůra.

„Nadějní florbalisté byli při utkání 39. extraligového kola čestnými hosty Komety. Kromě sledování celého utkání jej také zahájili. Postaral se o to kapitán zlatého týmu Jonáš Kůra, jenž po ledě docupital do středového kruhu mezi Jakuba Koreise a Jaroslava Hlinku. Mladý obránce byl před vyprodanou halou nervózní, ale poté, co mu brněnský centr oznámil, že si může vhozený puk nechat, vystřídala nervozitu radost z parádního suvenýru,” stojí v tehdejším článku na oficiálním webu hokejového klubu.

Z historického finále existuje i původní záznam se švédským komentářem, jenž dodává desetiletým vzpomínkám stále aktuální punc. Koukněte se tak na hrdiny Hattricku Brno, kteří si už ve velmi mladém věku podmanili florbalový svět v jeho kolébce.

Zpět na úvod