Bulletin k utkání #15
9. kolo: ACEMA Sparta Praha
Hattrick sáhl k trenérské změně, Fialu nahrazuje Jan Nizner

Hattrick sáhl k trenérské změně, Fialu nahrazuje Jan Nizner

Dochází k výměně na postu trenéra. S ohledem na aktuální sérii výsledků v Livesport Superlize končí jako hlavní kouč Marek Fiala, který u A-týmu působil téměř pět let. Jeho nástupcem bude Jan Nizner, jenž dosud vedl družstvo juniorů.

„Sáhli jsme k trenérské změně z důvodu neúspěšného vstupu do sezóny. Herní ani výsledkové výkony neodpovídaly našim představám,“ shrnul situaci prezident klubu Dan Koubek. Brňané dosud odehráli osm superligových utkání, v nichž získali jediný bod doma proti České Lípě. Naposledy podlehli v televizním duelu Otrokovicím 2:6. Fiala ale Hattrick neopouští, jelikož i nadále zůstává šéftrenérem a trenérem mládežnických kategorií.

Fiala byl hlavním koučem Hattricku od prosince 2016, kdy přebíral mužstvo v první lize. Ještě v tom stejném ročníku postoupil do baráže, kde FBŠ usilovalo o postup do nejvyšší soutěže. Cestu do superligy však Brno završilo až na jaře 2019 po vydařené kvalifikaci přes městského rivala Bulldogs.

Do historie Hattricku se tak Fiala zapsal jako trenér, jenž vůbec poprvé dovedl klub do superligy. Za celé své působení odkoučoval u A-týmu 164 zápasů, z nichž jich 77 skončilo vítězně. Jeho roli nově přebírá Jan Nizner, který v klubu působí osmým rokem. Dříve se věnoval kategorii dorostenců a doteď měl na starost juniory, s nimiž nedávno vybojoval postup do elitní skupiny KB ligy.

„Člověk zjevně nemusí být velký odborník na sport, aby dokázal vyhodnotit aktuální situaci v prvním týmu. Je evidentní, že je nutné něco udělat. A vedení klubu se o to tímto krokem snaží. Zavolal mi Dan Koubek a požádal mě o pomoc s tím, že celou věc je nutné udělat rychle. Na rozmyšlení jsem měl řádově hodiny. Jsem trenérem klubu osmý rok a chápu tuto volbu vedení. Velmi si vážím důvěry, kterou ke mně Hattrick má. Pokusit se udělat maximum možného pro zlepšení stávající situace považuji za správné,“ sdělil nový kouč mužstva Nizner.

Podle Koubka byl výběr Niznera logickým krokem. „Ambicí je, aby se družstvo posunulo, dělaly se věci trochu jinak a začaly se sbírat body. Nizi dobře zná strukturu klubu, působí u nás dlouho a jeho angažování považujeme za správnou variantu,“ shrnul prezident FBŠ. Ještě před Hattrickem působil Nizner v hokejovém prostředí. S mužským florbalem na nejvyšší úrovni měl zkušenost při trénování Bulldogs Brno, kam přišel v sezóně 2012/13. Nyní přebírá tento post v Hattricku.

„Co bych měl příchodem k A-týmu přinést? Pochopil jsem, že není jednoduché posilovat kádr družstva pro elitní českou soutěž. Budu tedy muset pracovat s hráči, jimiž tým aktuálně disponuje. Pravděpodobně z nich neudělám během tří týdnů lepší florbalisty, než kterými jsou teď. Přínosem tak má být změna jako taková – vytržení ze stávajícího stereotypu může být pro hráče impulsem pro návrat sebevědomí,“ dodal Nizner.

Premiéra na lavičce Hattrick čeká Niznera už tento víkend. V sobotu 23. října narazí Brňané doma na Spartu, o den později pak jedou na hřiště Královských Vinohrad.

Zpět na úvod